Disclaimer: This blog post contains affiliate links. I may earn a small commission to fund my coffee drinking habit if you use these links to make a purchase. You will not be charged extra. So it's a win for everyone! Please note that I won't link any products I don't believe in or don't resonate with my blog site. Thank you!

Inmiddels is het alweer 4 jaar geleden dat ik aan mijn opleiding tot Hatha yogadocent begon in Griekenland. Al langere tijd was ik voornemens om over mijn persoonlijke ervaring te schrijven, maar… je kent het wel… het leven kwam even tussendoor. 😉 

Toen ik in Griekenland was, was ik namelijk al dik vier maanden zwanger en de afgelopen jaren zijn vooral druk geweest met de zorg voor mijn dochtertje en met het opbouwen van mijn andere blog She Can Blog.

De ervaring staat me nog wel ontzettend helder voor de geest dus ik ga je nu in geuren en kleuren vertellen hoe het mij is bevallen om mijn YTT-diploma te behalen dichtbij Athene, in Griekenland. 

Waarom ik een teacher training ben gaan volgen in Griekenland

Al langere tijd leek het me super om in Griekenland te wonen. Mijn oma kwam ervandaan, uit Kavala om precies te zijn, niet ver van Thessaloniki. Ondanks dat ik zelf dus maar kwart Grieks ben, de taal niet meegekregen heb en het land niet eens zo vaak bezocht heb, heeft Griekenland altijd een speciale plek in mijn hart gehad. 

We zouden vanuit Nederland eerst naar Servië afreizen om daar een aantal maanden te verblijven en vervolgens onze weg vervolgen richting Griekenland. Met het doel om daar voor langere tijd te verblijven. 

Eenmaal in Servië aangekomen was ik vrij snel zwanger hiermee heb ik in een halfjaar tijd drie van mijn grootste dromen waar mogen maken; in het buitenland wonen, yoga-docent worden én zwanger worden! Wat een bijzondere tijd. Helemaal nu ik er vier jaar later op terugkijk. 

In Griekenland vond ik een yogaschool dichtbij Athene die me ontzettend aansprak om mijn training te volgen, Yoga Skyros. Uiteraard moest er wel eerst contact opgenomen worden met school om te bespreken of dit allemaal wel mogelijk was tijdens een zwangerschap en ze verzekerden me dat dit prima gecombineerd kon worden. 

Angie met uitkijk vanaf de Acropolis op Athene
Ik in Athene vanaf de Acropolic

Aankomst bij Yoga Skyros en de 1e dag

Wij waren inmiddels al gesetteld in Athene en de opleiding begon halverwege februari in 2019 en zou een maand duren. In de weekenden waren we vrij. De meeste studenten kiezen ervoor om een kamer te boeken in de school zelf, maar aangezien ik daar met Aleksandar was huurden wij een eigen appartement in Athene. 

De school lag op zo’n 20 minuten rijden van ons appartement en Aleks bracht me elke dag naar de school. Het verkeer in Athene is één grote chaos, dus no way dat ik daar zelf zou gaan rijden. 

Yoga Skyros was destijds gevestigd in een prachtig, Grieks pand, op een paar honderd meter van de zee. De school zag er tiptop uit, het was er ontzettend schoon, sfeervol, licht en er was meer genoeg ruimte voor iedereen. Inmiddels is de school verhuisd naar een nieuwe locatie.

Dus ik weet niet het nu precies is, maar ik kan je verzekeren dat Carmen en Dietmar (de eigenaren) er nu vast ook weer een prachtige plek van hebben gemaakt. 

De ontvangst was direct ontzettend warm door Dietmar. Ik werd door hem meegenomen voor een soort intakegesprek waarbij we samen vaststelden wat mijn doelen waren tijdens de opleiding, hoe vergevorderd ik al was in yoga en hij gaf uitleg over het reilen en zeilen in de school. 

Daarna was het tijd om mee te doen aan de yoga- en theorielessen. De lessen werden ‘s ochtends meestal gegeven door Carmen, maar toen ik aankwam werden de lessen gegeven door Katerina. Katerina volgde toen de YTT 500HR training. Ik kwam voor de training die daar aan voorafging van 200HR. 

Volg je Yoga Teacher Training online bij Katerina

Katerina heeft inmiddels haar eigen yogaschool geopend, Ekanta Vasa, en zij biedt haar yoga teacher trainingen online aan. Mocht je wel graag zo’n training willen volgen van een steengoede docent, maar daar niet helemaal voor naar het buitenland afreizen, dan moet je echt bij haar zijn. 

Tijdens de opleiding heb ik regelmatig les van haar gehad en haar lessen heb ik als bijzonder plezierig ervaren. Katerina heeft een grote passie voor yoga, heel veel kennis in huis en een hele warme persoonlijkheid. Iets wat ik zelf als heel prettig heb ervaren. 

De overige dagen

Voordat ik uitleg geef over de indeling van de dagen is het belangrijk om te vermelden dat de opleiding er nu anders uitziet dan in 2019. In plaats van een 30-daagse opleiding van 200 uur is er nu een 21-daagse opleiding voor 300 uur die je eraan kwijt bent. Dat lijkt me nog een stuk intenser.

Dagindeling YTT 200HR

Alle dagen waren ingedeeld volgens dezelfde indeling tijdens de opleiding. De eerste les van de dag begon ’s ochtends rond 09.00 en duurde ongeveer 1 – 1,5 uur. De lessen werden dus meestal gegeven door Carmen zelf, maar werden soms ook gegeven door een andere student. 

Je volgt de lessen samen met de andere studenten en mensen van buiten mogen deze lessen ook komen volgen. In de periode dat ik er was, werden de lessen ook regelmatig gevolgd door vrouwen uit de omgeving. 

De lessen waren ontzettend afwisselend en echt geen enkele les was saai of niet uitdagend. Carmen zorgt ervoor dat je uit jezelf haalt wat er ook in zit. 

Na de les volgde een korte pauze waarin je wat kleins kon eten en kon drinken en daarna volgende een theorieles. Je volgt dan lessen over de anatomie van het lichaam, over de chakras, asana’s (yoga-houdingen) en waar deze effect op hebben, de theorie van Patanjali en nog veel meer. Er was veel ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen. 

Vervolgens volgde er een middagpauze en volgens mij – al weet ik dit niet meer helemaal zeker – volgde er daarna nog een theorieles. De dag werd altijd geëindigd met een les die gegeven werd door één van de studenten. 

Zelf lesgeven aan je medestudenten

In een later stadium gaven de studenten zelf ook lessen aan medestudenten. Tijdens de trainingen leerden we eerst hoe je een yoga-les voorbereidt. De lessen van de leraren mochten worden opgenomen om inspiratie uit te halen voor onze eigen lessen.

Alle lessen werden trouwens gegeven in het Engels, omdat de studenten uit alle uithoeken van de wereld komen. In mijn tijd zat ik er o.a. met een aantal Grieken, een Duitse, een Belg en iemand uit Corsica. 

Examen afleggen voor het officiële Yoga Alliance certificaat

In de uren dat je vrij bent en in de weekenden ben je aardig wat tijd kwijt aan het leren van de theorie. Je legt hier aan het einde van de training een examen over af en je prestaties tijdens doceren worden ook meegenomen in je eindbeoordeling.

Zo lang je jezelf inzet tijdens de training en bereid bent om te leren, is het allemaal goed te doen en kan iedereen het certificaat behalen.

Tijdens het geven van een yogaklas
Ik tijdens het geven van een yogaklas

Wat je moet weten voordat je een yoga teacher training volgt in het buitenland

Zelf vond ik de training best wel pittig. Dit kwam natuurlijk ook omdat ik zwanger was, maar niet onder wilde doen voor de rest. 😉 De dagen zijn best lang, van ‘s ochtendsvroeg tot een uur of 17.00 in de middag en dat vijf dagen per week. 

Omdat dit mij in combinatie met de zwangerschap best zwaar viel, besloot ik al vrij snel om iets langer over de training te doen en vier dagen per week te komen in plaats van vijf. Superfijn dat deze mogelijkheid bestond.

Anders weet ik oprecht niet of het me was gelukt om dit vol te houden. 

Ook interessant voor jou: de beste eco yogamatten

Belangrijk om te weten als je bij Yoga Skyros boekt

Wanneer je je training ook gaat volgen bij Yoga Skyros is het belangrijk om te weten dat Carmen bepaald geen softie is. Ze corrigeert je daar waar nodig en zorgt ervoor dat je de confrontatie met jezelf (en je ego) aangaat.

Met haar jarenlange ervaring beschikt zij over een gigantische hoeveelheid kennis en haar wijze lessen heb ik meegenomen tot op de dag vandaag. De woorden; ‘relax, you have time’ zul je bijna dagelijks van haar horen en los van haar uitgebreide kennis over yoga deelt ze ook mega waardevolle levenslessen tijdens de training.

Voor een gedegen opleiding tot hatha yoga docent ben je hier oprecht op de juiste plek en dat kunnen veel van haar andere oud-studenten beamen. Lees de reviews maar eens door!

En dat je dan ook nog in Griekenland bent en in je vrije tijd kunt genieten van dit adembenemende land helpt natuurlijk ook wel mee in de totale ervaring.

In de periode dat ik daar was – in de vorige locatie – was het in de winter vaak wel echt koud. Maar er waren dekentjes beschikbaar en zo lang je zorgt voor een dikke trui en warme sokken is dit geen probleem. Daar moet ik dan ook wel weer eerlijk bij bekennen dat ik een enorme koukleum ben, dus misschien lag het aan mij.

Hoe gaat het nu?

Ondanks dat ik mijn diploma tot docent wel in de pocket heb, heb ik nog geen les gegeven. De afgelopen jaren waren megadruk met het grootbrengen van een nieuw mensenleven en het opbouwen van mijn online bedrijf. 

Inmiddels wonen wij in Belgrado, in Servië. Het land waar mijn man vandaan komt. Dus het is voor mij eerst zaak om de taal beter te leren spreken voordat ik hier yogales kan gaan geven. En daarna staat het zeker op de planning om eindelijk zelf yogalessen te gaan geven. 

Heb je vragen over de school, reageer dan gerust!

Angie