Disclaimer: This blog post contains affiliate links. I may earn a small commission to fund my coffee drinking habit if you use these links to make a purchase. You will not be charged extra. So it's a win for everyone! Please note that I won't link any products I don't believe in or don't resonate with my blog site. Thank you!

Voordat ik begin

Voordat ik begin aan deze post, wil ik allereerst vooropstellen, dat ik de situatie waar we nu globaal mee dealen, heel serieus neem. Ik hoop dat jullie dat ook doen. Het is van belang om de maatregelen die de regering neemt altijd op te volgen en te beseffen dat dit niet alleen jouw gezondheid betreft, maar ook die van anderen.

Deze post is bedoeld om wat verlichting te geven tijdens een moeilijke tijd, maar ik wil daarbij niet voorbijgaan aan het feit dat veel mensen nu door een moeilijke, pijnlijke periode gaan. Spiritualiteit is mooi en fijn, zeker in tijden als deze, maar we hebben ook gewoon te maken met de fysieke realiteit. Er zijn op dit moment veel mensen die dit recht in het hart treft en door een pijnlijke, moeilijke periode gaan. En ik vind het belangrijk om daar niet aan voorbij te gaan.

Waarom ik deze post schrijf

Het gevoel angstig te zijn ken ik maar al te goed. Ik heb er veel last van gehad en zelfs medicatie voor geslikt. Gelukkig heb ik manieren gevonden om daar beter mee om te kunnen gaan, waardoor ik er bijna geen last meer van heb. En zeker in deze tijd, die voor veel mensen overweldigend en angstig is, vind ik het belangrijk om te delen wat voor mij ontzettend geholpen heeft. Ik hoop dat je er iets aan hebt!

Lieve, lieve allemaal,

In de afgelopen weken is het in mijn hoofd vrij rustig gebleven, maar eergisteren begon ik me toch wel wat angstig en nerveus te voelen. En ik ben zeker niet de enige! Wat niet zo gek is natuurlijk, gezien deze uitzonderlijke situatie. Maar… tegenwoordig ben ik me er ook van bewust dat angst een slechte raadgever is en we in iedere situatie naar het positieve moeten zoeken. Ongeacht wat de situatie ook moge zijn.

Het ‘Angst-virus’

Naast het fysieke virus waar we vandaag de dag met z’n allen tegen strijden, is er wat mij betreft nog een groot virus dat op dit moment zijn slag kan slaan. In de figuurlijke zin welteverstaan, namelijk het ‘angst-virus’. Zo snel als een virus kan overslaan van mens op mens, zo is angst vaak net zo aanstekelijk. Ik zou zelfs kunnen zeggen dat angst misschien nog wel besmettelijker is. We nemen de angst zo makkelijk van elkaar over. En je hoeft de televisie maar aan te zetten en de boodschap zal indirect zijn dat we op dit moment vooral heel erg bang moeten zijn. Dat is natuurlijk logisch, maar tegelijk geloof ik dat leven in angst niet de oplossing is. Want wanneer we stress ervaren, heeft dat impact op ons immuunsysteem en onze mentale gesteldheid. En een zwak immuunsysteem zorgt er juist voor dat we vatbaarder zijn fysiek ook iets onder de leden te krijgen.

Angst laat mensen vooral heel veel gekke boodschappen halen

Angst heeft er tot nu toe vooral voor gezorgd dat mensen aan het hamsteren zijn geslagen, met als gevolg dat er lege schappen in de winkels zijn, dat het zorgpersoneel binnenkort kampt met een mondkapjes tekort, dat er in Amerika een stormloop is op wapens, hier in Nederland gelukkig een wat vrolijkere stormloop richting de coffeeshop en er wordt zelfs hier en daar ruziegemaakt om een pak wc-papier?! (de mens op haar best) En dit is misschien pas het begin.

Zet de angst-knop uit!

We weten inmiddels al dat veel mensen besmet zullen gaan raken met het virus. Gelukkig weten we ook dat veel mensen daar weinig tot niks van zullen merken. Voor een klein percentage van de mensen is dit virus echter wel gevaarlijk, maar vooralsnog weet je nog niet hoe jouw lichaam erop zal reageren en of je het eigenlijk wel krijgt. Hoe dan ook, is het voor jezelf en voor je lichaam in ieder geval het beste om hier zo rustig mogelijk onder te blijven. Er is een grote kans dat het meevalt en je voorkomt zo ook dat mocht je wel ziek worden, je lichaam al bij voorbaat moe is van het angstig zijn. Angst heeft geen nut. Wat wel nut heeft is jezelf focussen op de dingen die je wel kunt doen op dit moment. En dat betekent: gezond leven en ervoor zorgen dat je mentaal sterk en positief blijft. Wist je dat 91% van de angsten die we hebben nooit werkelijkheid wordt? 😉 Zet die angst-knop uit!

Op de agenda in 2020: een shift in het collectieve bewustzijn

Ik wilde in ieder geval zelf graag van deze angst af. Daarom ben ik me de afgelopen dagen gaan focussen op de spirituele kant van wat er nu wereldwijd gaande is. Zoals met alle situaties in het leven, zijn er op dit moment ook heel veel mooie veranderingen gaande. Deze kanten wil ik graag aan je belichten, omdat het verleggen van je focus van het negatieve naar het positieve goed is voor jouw welzijn en vervolgens heeft dat weer z’n directe effect op de wereld om je heen. En positiviteit is wat we nu als mensheid hard nodig hebben.

In de spiritualiteit staat er voor 2020 iets heel bijzonders op de agenda; een collectieve shift in het bewustzijn. Dit wist ik al een tijdje en ik geloof daar zelf ook in. De afgelopen jaren heb ik zoveel mensen om me heen al zien veranderen. Het was opvallend hoeveel mensen opeens bezig waren met de diepere betekenis van het leven. Mensen werden de laatste jaren veel bewuster van de wereld om hen heen. Dus dat er iets aan zat te komen, had ik wel verwacht. Maar ik had niet gedacht dat de verandering die we met z’n allen nu doormaken zo groots zou zijn. Dit is hoe dan ook een keerpunt. Je hoeft niet spiritueel ingesteld te zijn om dat te kunnen beamen. Dat is een feit. Dit zal effect hebben op de wereldeconomie, op hoe we reizen, op grote bedrijven waarvan we nooit gedacht hadden dat die ooit failliet konden gaan, maar die we wel nodig hebben, op onze kijk op de natuur, de omgang met dieren en met elkaar.

Jezelf verrijken ten koste van een ander wordt verleden tijd

Tot een week geleden, waren nieuwsfeiten uit andere landen voor velen toch een snel vergeten ver-van-je-bed-show. “Oorlog in Syrië? Mehh, ja, vervelend, maar wat kun je eraan doen? Hongersnood in Afrika? Ja, heel naar, maar daar verander ik toch niks aan. Milieuvervuiling? Dat valt allemaal vast mee, ik rij, vlieg en consumeer nog even een eindje door. Ebola? Ach ja, het is maar in Afrika.” Maar het corona-virus is wereldwijd en brengt ons weer in verbinding. Ironisch genoeg door afstand van elkaar te houden, fysiek dan. Spiritueel komen we weer dichterbij elkaar dan ooit.

Wij zijn samen één!

Wij mensen staan met elkaar in verbinding. We behoren tot één en hetzelfde organisme. En dit betekent dat het lijden van ieder ander mens,  dier en eigenlijk alles dat leeft, direct met jou in verband staat en effect op je heeft. We hebben het lang goed kunnen praten voor onszelf. Waarom het ok is dat wij gelukkig en gezond zijn, terwijl andere datzelfde recht vaak door toedoen van deze Westerse consumptiemaatschappij niet hebben. Alles om te kunnen blijven leven in het ego, om ieders eigen hachje bijeen te kunnen houden, alles om enige verantwoordelijkheid naar die onzichtbare ander ver van ons af te houden.

Nu kunnen we niet meer om elkaar heen. We hebben elkaar echt nodig om dit te kunnen laten werken op de lange termijn. We zijn meer van elkaar afhankelijk dan ooit. Want waar mensen op andere plekken in de wereld leven met een slechte gezondheid en geen toegang hebben tot goede gezondheidszorg, kan dit direct lijden tot een nieuwe uitbraak in de directe leefomgeving van iemand aan de andere kant van de aarde. Status, macht, geld, religie en ras doen er niet meer toe. We moeten dit doen met elkaar, we zijn allemaal verbonden.

Ga niet mee in de collectieve angststroom

Ik ben ervan overtuigd dat dit een keerpunt zal zijn voor de mensheid. Dat degenen die nog niet wakker zijn, nu echt flink wakker geschud gaan worden. De uitkomst hiervan kan echt alleen maar mooi en positief zijn. We gaan met z’n allen een nieuwe en betere wereld tegemoet. Eindelijk! Maar zoals altijd met verandering is er nog een hele weg af te leggen en deze weg kan best ook beangstigend, verdrietig en overweldigend zijn.

Daarom is het belangrijk om elkaar daarin te respecteren en te helpen. Om elkaar niet bang te maken, maar door elkaar juist omhoog te trekken. Voed de angst niet bij elkaar. Ga niet mee in de collectieve angststroom. Volg de maatregelen op die van je verwacht worden, maar ga niet mee in alle enge verhalen en statistieken. Hou dat zoveel mogelijk op afstand voor zo ver dat kan. Blijf wakker, blijf bewust. Hou je focus op het mooie dat er ook is en dat er nog komen gaat. Want deze verandering is ook goed. Ik weet dat veel mensen dit niet graag horen, maar wanneer je naar het grotere plaatje kijkt, natuur, mens, dier, gebeuren er op dit moment ook hele mooie dingen.

De Kabbalistische visie

Volgens de Kabbalistische leer is de fysieke realiteit waarvan wij denken dat het de complete werkelijkheid is, slechts een fractie van de totale werkelijkheid. Onze waarneming van het Universum is beperkt door onze zintuigen, maar vormt daarmee tegelijkertijd de perfecte setting die we nodig hebben om tot spirituele groei te komen. Een leerschool op individueel niveau en op globaal niveau. Des te meer we elkaar hierin vooruit helpen, des te sneller de totale vooruitgang richting de eindbestemming zal zijn. De eindbestemming waar alleen onvoorwaardelijke liefde bestaat, waarin er een einde komt aan het lijden, daar waar alle puzzelstukjes op hun plek zullen vallen. Daar komen we nu met z’n allen weer een stuk dichterbij! Best een mooie gedachte toch?

Ego Vs. Innerlijke Zelf

Onze leerschool geeft ons eigenlijk in iedere situatie twee keuzes; de keuze voor het ego, dus angst en lijden, of de keuze voor ons innerlijke zelf, dus onvoorwaardelijke liefde, geluk en spirituele groei. En iedere keer dat wij nee kunnen zeggen tegen het ego, brengt dat ons weer dichterbij waar jij, maar ook de hele wereld, uiteindelijk moet zijn. Iedere actie van ieder persoon telt. Nee zeggen tegen ego brengt ons altijd een stap dichterbij de werkelijkheid en bij wie we werkelijk zijn. Ons innerlijke zelf weet dat het ego – en dus ook angst – een illusie is. Nu is het dan ook de tijd om je hier te allen tijden bewust van te blijven. Want het bewustzijn van de wakkeren is nodig om de rest hier ook doorheen te trekken.

Juist nu zullen veel mensen  kiezen voor angst. Hun angst is niet jouw angst, dus zorg dat je de angst niet overneemt. Alles gebeurt met een reden en ook dit moet zo zijn. Er is geen reden om bang te zijn. Dit is het levensproces. Wat er precies komen gaat? Ik weet het niet. Maar ik weet wel dat we de angst voor het onbekende los moeten gaan laten, de situatie nu omarmen zoals die is en onvoorwaardelijk geloof moeten hebben in de verandering die dit teweeg zal brengen.

Mijn tips om deze tijd goed door te komen?

 • Kijk naar Bruce Lipton; bioloog. Hij legt uit hoe ziekte veroorzaakt wordt door de gedachten die we hebben.
 • Leer om in het moment te leven en mindful te zijn.
 • Een aantal boeken hebben mij echt enorm geholpen om te leren om tot rust te komen. De boeken van Eckhart Tolle, Een Nieuwe Aarde en De Kracht van het Nu moet je echt gelezen hebben wat dit betreft. En Dr. Joe Dispenza schrijft over hoe je jezelf kunt genezen door je mindset te veranderen. Mocht je erg onrustig of angstig worden van de gedachte dat je nu ziek kan worden, dan kunnen zijn boeken op dit moment ontzettend helpend zijn. Dus ga lekker in het zonnetje zitten en pak een boek erbij. Mijn aanraders: 
var bol_sitebar={"id":"bol_1586092680347", "baseUrl":"partner.bol.com","urlPrefix":"https://aai.bol.com/openapi/services/aai/","productId":"productid=9200000078953423","familyId":"9200000078953423","site_id":"1009795","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":false,"button":true,"link_name":"Jij%20bent%20de%20placebo","link_subid":"","background_color":"#FFFFFF","text_color":"#CB0100","link_color":"#0000FF"};
 • Loslaattechnieken kunnen ook enorm helpen. Bij Flow of Life -Body Mind Release doe je dit met behulp van een coach.
 • Wist je dat je ook kunt leren om reiki op jezelf toe te passen? Reiki helpt je om de verbinding te zoeken met jezelf en meer balans te vinden. Kijk op Versterk Je Geest voor meer informatie over de cursus In Verbinding met Jezelf.
 • Start met het bestuderen van de Kabbalah! De Kabbalah is een blauwdruk van het leven. Het legt uit waarom we in deze fysieke wereld leven, wat het doel is van dit leven en hoe we lijden kunnen stopzetten. Bnei Baruch heeft geweldige lessen online staan op YouTube. Gratis dus! Hier de link naar de eerste les: Introduction to Kabbalah
 • Doe je spirituele werk. Werk aan jezelf. Ga op zoek naar je hogere zelf. En kom los van je ego.
 • Sport in huis!
 • Eet gezond.
 • Geniet van het mooie weer!
 • Kijk niet constant naar het nieuws. 1x per dag (liever nog minder of helemaal niet) om op de hoogte te blijven van eventuele nieuwe maatregelen is nuttig, maar de hele dag door nare berichten lezen, haalt je uit je positieve vibratie. En jouw positieve vibratie is juist wat de wereld nu nodig heeft!
 • Ben je gezond, kijk dan of er iemand in je omgeving is die je kunt helpen met boodschappen of oppassen.
 • Facetime met familie en vrienden.
 • Kom tot rust. We zijn altijd druk en aan het rennen geweest, maar dit is een oproep tot stilstand en bezinning.
 • Laat de controle los.

Heel veel kracht, geluk, liefde en gezondheid gewenst de komende tijd! En laat vooral een reactie achter als je een vraag of een suggestie hebt. :))

Liefs,

Angie