Disclaimer: This blog post contains affiliate links. I may earn a small commission to fund my coffee drinking habit if you use these links to make a purchase. You will not be charged extra. So it's a win for everyone! Please note that I won't link any products I don't believe in or don't resonate with my blog site. Thank you!

Als je het zelf nog nooit gedronken hebt, heb je het misschien wel eens voorbij zien komen op een hippe menukaart. Of misschien heb je mensen zien lopen met een beker met een vreemd groen drankje erin: dat is dus Matcha! Matcha thee is tegenwoordig zo booming dat er in New York zelfs Matcha bars bestaan! Waarom is dezeJapanse groene thee zo populair en welke gezondheidsvoordelen brengt het? Lees het hier, zodat jij ook je eigen matcha thee kunt gaan maken!

Geschiedenis van Japanse groene thee (matcha)

Matcha is een Japanse groene thee – hoewel de geschiedenis van Matcha eigenlijk al tijdens de Song-dynastie in China is gestart. Maar het waren de Japanse zenboeddhisten die dit drankje meenamen van hun reizen naar China en voor het maken van matcha thee hun eigen tradities en productiemethoden hebben ontwikkeld. Matcha wordt vaak gebruikt tijdens Japanse theeceremonies. Gedurende een dergelijke ceremonie wordt er veel aandacht besteed aan de voorbereiding van deze Japanse thee, maar ook aan het serveren en het drinken ervan.

De groene theeplant waar ze matcha thee van maken, produceert L-theanine en cafeïne. Deze combinatie zorgt voor een relaxed gevoel, in plaats van het opgejaagde gevoel dat je van koffie krijgt.

Verschil in kwaliteit

De kwaliteit van matcha is, met name voor de echte kenners en liefhebbers, erg belangrijk. Alhoewel het verschil in kwaliteit van matcha voor niet-kenners lastig te proeven is als de matcha al van goede kwaliteit is. De hoogste kwaliteit is de kwaliteit die wordt gebruikt bij het maken van matcha thee voor ceremonies en in boeddhistische tempels. Hiervoor betaal je uiteraard ook een hogere prijs. Daarna komt de premium kwaliteit. Hiervoor worden de topjes van de Japanse groene theebladeren gebruikt.

En dan is er nog de culinaire kwaliteit. Deze wordt voornamelijk gebruikt in gerechten. Deze matcha is het goedkoopst en heeft vaak een meer bittere smaak. Dit komt omdat hiervoor weer een ander deel van de theeplant wordt gebruikt; de bladeren die lager aan de plant zitten.

De plaats van het blad aan de theeplant, de manier van behandelen voor het verwerken, oxidatie en de steen waarmee de thee vermalen is, zijn factoren die bepalend zijn voor de kwaliteit.

Waarom is matcha thee zo gezond?

Gewone groene thee staat er al om bekend gezond te zijn. Maar van alle groene theesoorten, is matcha de aller gezondste! Een kopje matcha is een goede start van een nieuwe gezonde dag. Want:

 • het beschermt je nieren en je lever dankzij de antioxidanten (het kan wel 5x tot meer zoveel antioxidanten bevatten dan normale groene thee!)
 • het herstelt het spijsverteringsvermogen
 • kankerverwekkende vrije radicalen worden geëlimineerd
 • het kan helpen bij MS, Alzheimer, diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas
 • het bevat
  • vitamine A, B, C en E
  • chlorofyl: zorgt voor de zuurstofopname in het bloed, helpt je immuunsystem, detox, geeft de groene kleur
  • epigallocatechinen (goed voor je huid)
  • essentiële aminozuren (bouwstenen voor proteïnen)
 • het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder snel omhooggaat
 • geeft energie
 • is goed voor je geheugen en concentratievermogen
 • draagt op een natuurlijke manier bij aan vetverbranding
 • heeft een kalmerende werking

Hoe herken je matcha van goede kwaliteit?

Goede matcha is te herkennen aan de geur. Matcha van goede kwaliteit ruikt zoet en matcha van slechtere kwaliteit ruikt wat naar planten/rokerig. Goede matcha voelt aan als een zacht poeder dat zo door je vingers heenglijdt, is niet bitter, heeft een langere nasmaak en als je het opklopt moet er een schuimlaagje ontstaan.

Hoe kun je van dit poeder zelf Japanse groene thee maken?

Van gedroogde en gestoomde Japanse groene theebladeren wordt een poedervormige thee gemaakt. Vervolgens wordt er warm water (60 tot 70 graden) of warme melk toegevoegd aan het poeder. Dit wordt dan opgeklopt tot een wat schuimig groenig drankje. Je kunt voor het maken van matcha thee ook een gezonder melkproduct gebruiken, zoals amandelmelk. Let op: te lang kloppen kan je kopje matcha thee juist te bitter maken! Je kunt de thee ook gebruiken als smaakmaker wanneer je gebak of ijsjes maakt. Of wanneer je zin hebt in een matcha latte 🙂

Je kunt matcha op 2 manieren bereiden: dik en dun!

Voor dunne thee gebruik je ongeveer 1,75 gram matcha en 75 ml warm (niet kokend) water. Deze matcha is lichter, dunner en heeft vaak een meer bittere smaak. Meng het goedje met een bamboekwast voor het beste resultaat. De kwast zorgt ervoor dat het een dichtere massa wordt en dat het opschuimt.

Voor dikkere thee is wat meer matcha vereist, zo’n 3,75 gram op 40ml warm water. De matcha die je hiervoor kunt gebruiken is meestal wat duurder. Dit komt doordat deze gemaakt wordt van oudere thee. De smaak is minder sterk en zoeter. Om het gewenste resultaat te krijgen van een dikkere thee, roer je trager en langer met de bamboekwast om te voorkomen dat het gaat schuimen.

Tip: het is trouwens extra lekker om een theelepel kokosolie door je matcha te doen met een beetje honing of je kunt een gezonde smoothie maken met een lepel matcha erdoorheen!

Enjoy!