Disclaimer: This blog post contains affiliate links. I may earn a small commission to fund my coffee drinking habit if you use these links to make a purchase. You will not be charged extra. So it's a win for everyone! Please note that I won't link any products I don't believe in or don't resonate with my blog site. Thank you!

In een eerdere blog over de wet van aantrekkingskracht heb ik al eens genoemd dat Kabbalah mij ontzettend op weg heeft geholpen in mijn zoektocht naar antwoorden. Antwoorden op levensvragen waar ik al jaren niet uitkwam. Al sinds mijn kindertijd heb ik zoveel vragen gehad. Er is altijd een gevoel in mij geweest dat het leven meer voorstelt dan wat er op het oog te zien is. Ik ben altijd op zoek geweest… in religies, in spiritualiteit. En hoewel ik in alle religies heel veel moois kan vinden, ben ik toch steeds weer op dingen gestuit die voor mij dan tegenstrijdig waren of dingen die gewoon niet bij mij passen: regels waar ik niets mee kon, God moeten vrezen, verhalen die letterlijk genomen dienen te worden. Dit heeft bij mij altijd meer vragen opgeroepen dan antwoorden opgeleverd.

Iedereen is hier met een reden

In mijn ogen is het onmogelijk dat een God schept om vervolgens te straffen of om af te keuren. Het is onmogelijk voor mij dat een God, die almachtig is, beledigd kan zijn door de dingen die wij als mensen doen of zeggen. God (of de Schepper, het Licht, of het Universum) kan in mijn ogen echt alleen liefde zijn. Ik had het gevoel dat de teksten in de Bijbel/Torah wel degelijk belangrijk waren, maar ik kon ze tegelijk niet plaatsen zodra ik ze letterlijk als de geschiedenis van de mens moest bekijken.

Ook het niet onvoorwaardelijk accepteren van anderen om wat voor reden dan ook is echt een afhaakmoment geweest voor mij. Want ik geloof echt dat wij hier allemaal met een reden zijn, dat iedereen een belangrijke bestemming heeft en ertoe doet. Ik geloof in onvoorwaardelijke liefde en ik kan alleen maar logica vinden in de gedachte dat een eventuele God of energie dat ook doet.

Ik heb altijd het gevoel gehad dat we hier met een doel zijn. Elk mens, elk levend wezen. Dat alles op een bepaalde manier samenhangt. Maar dit gevoel kon ik heel lang nergens in kwijt. Tot ik Kabbalah tegenkwam! Alleen jammer dat het zo lang heeft geduurd voordat ik de juiste informatie tegenkwam om werkelijk te begrijpen wat het is. Daarom hier speciaal voor jou een korte introductie: Kabbalah voor dummies.

Kabbalah voor dummies: wat is het wel en wat is het zeker niet?

Kabbalah trok mijn aandacht jaren geleden. Maar het eerste boek dat ik erover las, bracht totaal geen duidelijkheid, slechts verwarring. Dus ik heb me uiteindelijk ingeschreven voor een cursus. Iets waar ik in het begin huiverig tegenover stond, want… geld!? En we leren dat het uitgeven van geld aan dergelijke cursussen gelijk staat aan investeren in een sekte. Maar deze cursus heeft voor mij zoveel puzzelstukjes op z’n plek laten vallen en is het geld dubbel en dwars waard geweest. Uiteindelijk is geld slechts energie en niets iets waar we zo zwaar aan moeten tillen, maar daar was ik mezelf toen nog niet bewust van. 😉

Allereerst wil ik duidelijk maken dat de Kabbalah geen religie of sekte is. Het is slechts kennis. Ik heb een cursus gevolgd, ben een tijdje actief geweest in de Nederlandse community en heb het uiteindelijk weer op een extreem laag pitje gezet. En dat is allemaal ok, dat mag allemaal. Er is nooit druk geweest richting mij. Het hele ding is eigenlijk dat al je keuzes voor Kabbalisten altijd okay zijn, omdat ieder zijn/haar eigen pad volgt en dat weet je van elkaar.

Een aantal van de belangrijkste punten die deze leer voor mij zo interessant maken zijn:

  • nogmaals, dat het geen religie of sekte is. het gaat om levenswijsheid.
  • dat de heilige geschriften symbolisch geinterpreteerd worden, wat voor mij veel logischer is dan wanneer het letterlijk genomen wordt.
  • dat alles in het leven gebeurt met een reden.
  • dat de realiteit voor een groot deel een illusie is.
  • dat het accepteren van anderen en het delen met anderen voorwaarden zijn om het geluk te kunnen vinden binnen in jezelf.
  • dat je de touwtjes van je leven in eigen handen hebt.
  • dat er niet wordt gestraft, maar we slechts situaties op ons pad krijgen waar we van mogen leren.
  • dat we negatieve situaties bestempelen als slecht, terwijl het hooguit is wat we er zelf van maken.
  • dat Satan geen enge duivel is, maar slechts de tegenstander binnenin jezelf. dat stemmetje dat steeds aan je trekt om de makkelijke, snelle keuze te maken, in plaats van te kiezen voor de moeilijkere, langzamere, confronterende weg, die je op de lange termijn zoveel waardevols oplevert. En dat die tegenstander nodig is om je uiteindelijk vooruit te helpen. niet om je het leven zuur te maken.

Ik heb mezelf zo lang slachtoffer gevoeld van het leven. Ik heb het leven zo lang bekeken als een soort willekeurig gokspel waarbij de ene persoon nu eenmaal geluk heeft, daar waar een ander altijd pech lijkt te hebben. Maar zodra ik me hierin begon te verdiepen, heeft dit me zoveel nieuwe inzichten gegeven. Daar waar een vervelende situatie vroeger een hel voor me was die ik moest doorstaan, kan ik een situatie nu veel makkelijker beschouwen als een neutrale situatie, als kans om te leren, om weer een stapje omhoog te komen op de ladder van een hoger bewustzijn.

Ja, het leven is soms zwaar. Maar wat zou het leven zijn zonder alle uitdagingen die we op ons pad krijgen? Wie zou je zijn als je alleen maar ‘positieve’ ervaringen had meegemaakt in je leven?

Kabbalah geeft antwoord op je vragen en brengt nieuwe tools om anders om te gaan met het leven. Je doet voornamelijk aan heel veel zelfreflectie en leert om zelfs ‘de vijand’ te zien als iemand die jou juist iets duidelijk probeert te maken over jezelf. Het zet haat en boosheid om in liefde en begrip. En ik ben zo dankbaar dat ik deze kennis gevonden heb.

Bescherming tegen negatieve energie

Mijn studie heeft een tijdje stil gestaan, maar nu in de laatste maanden van mijn zwangerschap trekt het me weer enorm aan. Ik heb sinds mijn zwangerschap al die tijd wel de rode Kabbalah armband gedragen. Voor veel mensen is dat misschien iets commercieels, maar voor mijn gevoel heeft dit armbandje echt bescherming geboden tegen negatieve energie. Mijn lerares heeft me ooit uitgelegd dat het bandje een paar dagen, weken of zelfs maanden kan blijven zitten.

Afhankelijk van de hoeveelheid negatieve energie waar het je voor beschermt, verlies je het in korte tijd of pas na een langere periode. En iedere keer, wanneer zich een heftigere situatie aandiende tijdens de zwangerschap ben ik de Kabbalah armband een paar dagen later kwijtgeraakt. 🙂 Dit is voor mij één van de redenen geweest om mezelf er de laatste tijd toch weer meer in te gaan verdiepen.

Uiteindelijk ben ik deze blog begonnen om anderen ook op weg te helpen op hun spirituele pad. En aangezien je deze blog leest, wil je hier misschien wel meer over weten. Daarom heb ik wat boeken voor je op een rijtje gezet, die ik zelf heel handig vond om mee te beginnen. Er zijn zoveel boeken beschikbaar op dit gebied, maar de meeste zijn erg ingewikkeld om mee te starten, ik had zelf graag een makkelijkere start gehad!

Je loopt de waarde van de kennis ook makkelijk mis, wanneer je begint met heel ingewikkelde materie, zoals bij mij eerst is gebeurd. Dus vandaar hier mijn rijtje met boeken over Kabbalah voor dummies.

Boeken om mee te beginnen:

Mijn persoonlijke aanraders zijn:

The Power of Kabbalah – Yehuda Berg:

Hierin worden de beginselen heel duidelijk uitgelegd in Jip en Janneke taal. Helaas wel alleen in het Engels verkrijgbaar, maar aangezien het in makkelijke taal geschreven is, is het goed te doen.

Koop het boek hier

Kabbalah voor Dummies – Arthur Kurzweil:

In het boek Kabbalah voor Dummies wordt meer ingegaan op de geschiedenis, achtergrond van Kabbalah. Maar niet zo zeer hoe je het kunt toepassen in je eigen leven. Maar voor het complete plaatje is Kabbalah voor Dummies ontzettend interessant. Koop het boek hier

Satan – Yehuda Berg:

Dit boek vond ik echt geweldig! Op een simpele, luchtige en humorvolle manier wordt uitgelegd wie Satan (de tegenstander) precies is, dat het niet iets engs is, maar eerder iets positiefs, een tegenstander die je indirect vooruit helpt. En er wordt uitgelegd hoe hiermee om te gaan.

Koop het boek hier

Kabbalah armband

En als laatste nog de welbekende rode Kabbalah armband. Er zijn veel verschillende armbandjes te koop op internet. En ze zullen vast dezelfde betekenis hebben. Maar van deze armbandjes weet ik dat het koord naar de graftombe van Rachel is gegaan, waar het zijn kracht en energie krijgt om je te beschermen:

Ik hoop dat deze blog ‘Kabbalah voor Dummies’ je wat duidelijkheid heeft gegeven over wat Kabbalah wel en niet is en je wat handvatten heeft gegeven om mee te starten, mocht je geinteresseerd zijn. Laat het weten in de comments en als je vragen hebt, mag je ook altijd contact met me opnemen!

Liefs

X

Angelica