Disclaimer: This blog post contains affiliate links. I may earn a small commission to fund my coffee drinking habit if you use these links to make a purchase. You will not be charged extra. So it's a win for everyone! Please note that I won't link any products I don't believe in or don't resonate with my blog site. Thank you!

Is pijnloos bevallen mogelijk met hypnobirthing?

Momenteel ben ik bijna 8 maanden zwanger. De spannende dag waarop ik ons kindje zal ontmoeten, komt elke dag dichterbij. πŸ™‚ Zoals je misschien in mijn andere blogs hebt gelezen, ben ik veel bezig met het toepassen van de wet van aantrekkingskracht. Op andere vlakken in mijn dagelijks leven werkt dit echt. En hierdoor ben ik mezelf gaan afvragen of je dan ook een pijnloze, (of tenminste een minder pijnlijke) rustige bevalling kunt manifesteren zonder al te veel complicaties achteraf.

Angst omzetten naar mindful en ontspannen

Toen ik een maand of 4 zwanger was sloeg de angst even toe. Kan ik dit wel? Wat kan ik verwachten? Wat als ik de pijn niet aan kan? Waar kan ik de pijn dan mee vergelijken? Alle horrorverhalen die me ooit verteld zijn kwamen naar boven. Dus op dat moment dacht ik: ok, hoe ga ik dit omzetten naar iets positiefs? Misschien zijn er ook vrouwen die positieve bevallingsverhalen hebben als tegenbericht op de verhalen die ik gehoord heb.

Daar ben ik naar gaan Googlen. En ja hoor, er waren God zij dank ook vrouwen met een hele fijne beleving van hun bevalling. Ik hoor vrouwen eigenlijk bijna altijd zeggen: ‘De pijn is echt ondragelijk, maar zodra je kindje geboren is en je je kindje hebt gezien, ben je alles vergeten. Dan is het de mooiste ervaring van je leven’. Maar waarom kan het moment zelf niet al een mooie ervaring zijn?

Vanaf dat moment ben ik gaan focussen op een positieve bevalling. Een bevalling waar de ervaring op zich al iets prettigs is en niet pas het moment waarop je je kindje in je armen krijgt. En de angst die ik vooraf had gaat me in ieder geval zeker niet helpen en ‘de weg is het doel’ toch?

Zet affirmaties in!

Allereerst heb ik een reeks affirmaties bedacht die ik dagelijks kon oplezen. Op deze manier installeer ik alvast een positief verwachtingsprogramma, voor de zwangerschap zelf en voor de bevalling. De zwangerschap is alvast super verlopen! Natuurlijk slaap ik minder lekker, natuurlijk ben ik sneller moe, heb ik last gehad van misselijkheid en heb ik zo nu en dan wat last van kwaaltjes, maar over het algemeen genomen denk ik dat het een makkelijke zwangerschap is geweest, waar ik voornamelijk van heb kunnen genieten. Dat is alvast in the pocket πŸ™‚

De Mongan-methode: het hypnobirthing boek

En nu hoop ik dezelfde ervaring te manifesteren tijdens bevalling! Om mezelf nog verder vooruit te helpen, ben ik online op onderzoek uitgegaan, op zoek naar methodes die hierbij kunnen helpen. En mijn zoektocht heeft me gebracht naar Hypnobirthing en de ontdekker hiervan Marie Mongan.

Marie Mongan heeft de Mongan-methode ontwikkeld; een hypnobirthing methode. Zij heeft als klein meisje een gesprek opgevangen van haar moeder, waarin zij vertelde dat ze een helse bevalling had gehad. Dat ging over de geboorte van Marie zelf dus. Hierdoor is Marie vanaf kinds af aan geobsedeerd geweest door haar innerlijke overtuiging en wens dat dit anders zou moeten kunnen. Ze is uiteindelijk uitgekomen op een methode van Dick-Read en heeft dit uiteindelijk uitgewerkt tot haar eigen methode. Zij helpt je om de controle over deze belangrijke, heftige gebeurtenis in eigen handen nemen.

Ze is uiteindelijk uitgekomen op een methode van Dick-Read en heeft dit uiteindelijk uitgewerkt tot haar eigen methode. Zij helpt je om de controle over deze belangrijke, heftige gebeurtenis in eigen handen nemen.

Je kunt het boek van Marie Mongan hier kopen:

Wat is hypnobirthing?

Hypnobirthing helpt vrouwen om meer in hun eigen kracht te staan tijdens de bevalling. Dit door middel van ademhalingsoefeningen. Maar ook door een bewustzijn te ontwikkelen bij de vrouw dat het vrouwelijk lichaam dit op een instinctieve manier kan doorstaan. Zij claimt dat vrouwen dankzij haar methode veel minder pijn hebben tijdens de bevalling, dat het de noodzaak voor medicatie reduceert en dat keizersnedes veel minder vaak voorkomen. Ook zouden de duur van de bevalling en de hersteltijd achteraf korter zijn.

Ook zou het geboortetrauma voor je baby achteraf minder groot zijn, waardoor je baby beter slaapt en eet. Hierdoor kun jij jezelf als nieuwe mama nog meer richten op de hechting met je kindje! Win-win voor iedereen!

Marie Mongan gelooft dat veel vrouwen bevallingen als traumatisch ervaren, omdat onze cultuur ons leert dat we de bevalling moeten vrezen. We moeten ervan uit gaan dat het een pijnlijke, nare ervaring zal worden. Ik krijg deze vraag nu ook regelmatig: ‘Zie je heel erg op tegen de bevalling?’ Maar ik kijk er nu vooral naar uit. Angst creΓ«ert stress in je lichaam, je verkrampt hierdoor bij voorbaat al. Dus angst vooraf zal je sowieso niet helpen. Los daarvan, wat je gelooft, trek je aan!

En hoe werkt het?

Hypnobirthing is een vorm van zelfhypnose. Deze techniek zorgt voor een kalme bevalling, zonder zoveel stress en angst. Het is trouwens geen echte hypnose waarbij je er niet helemaal bij bent, dus geen zweverig gedoe gelukkig! Daar hou ik zelf ook helemaal niet van. Je wordt er alleen erg ontspannen van en je weet dankzij deze techniek hoe je de controle over de pijn, je lichaam en geest kunt behouden.

Online zijn allerlei dure Hypnobirthing cursussen te vinden. Wie weet is het wat, maar voor mezelf neem ik genoegen met dit Hypnobirthing boek. De reviews die ik heb gevonden van vrouwen over dit hypnobirthing boek zijn bijna allemaal positief. Ze zeggen er ook allemaal bij dat ze er enorm veel aan gehad hebben. Mocht het boek achteraf niet voldoende zijn geweest, kan ik zo’n cursus altijd tijdens een volgende zwangerschap nog volgen πŸ™‚

Er is geen goed of fout!

Overigens, ik wil hier helemaal niet mee zeggen dat vrouwen die een helse bevalling hebben gehad, het niet goed hebben gedaan. Ik hoop mezelf hiermee vooruit te helpen en te kijken in hoeverre je hier zelf invloed op uit kunt oefenen. En andere aanstaande moeders te inspireren en een stukje angst weg te halen.

Ik zou hier nooit over oordelen. Er is echt geen goed of fout. En los daarvan; ik moet zelf eerst nog maar eens zien hoe dit mij in werkelijkheid afgaat πŸ˜‰ Zelfs met de beste voorbereiding kun je natuurlijk alsnog in je angst schieten op het moment dat de pijn je overvalt en ik heb hier zeker geen illusies bij.

Het toepassen van de wet van aantrekkingskracht vergt training in het dagelijks leven. Ook dat gaat met vallen en opstaan. Hoe dan ook, is dit alvast een mooi leermoment om te proberen om deze levenskennis in een heftige situatie toe te blijven passen, zonder verdwaald te raken in de ‘realiteit’.

Heb jij een positief bevallingsverhaal om te delen?

Voor nu kijk ik in ieder geval alvast ontzettend uit naar het moment! En ik ben erg benieuwd naar wat dit boek me verder te vertellen heeft. Ik zal deze post updaten, zodra het boek uit is. Uiteraard zal ik je ook vertellen hoe de bevalling is verlopen. Maar voor nu zou ik het leuk vinden om jouw ervaring te horen. Laten we de comments gebruiken voor wat positieve bevallingsinspiratie voor aanstaande moeders. Positieve verhalen in het algemeen of jouw ervaring met met hypnobirthing!

Update

Het is inmiddels alweer bijna 3 maanden geleden, maar ik zou jullie nog vertellen hoe het mij is vergaan. Mijn dochtertje is wat sneller gekomen dan op de planning stond. πŸ™‚ Dus ik heb het boek ook niet meer uit kunnen lezen voor het grote moment! Maar ik moet zeggen dat ik een hele fijne positieve ervaring heb gehad. En ik denk wel dat ik het mezelf al een stuk makkelijker heb gemaakt door de ademhalingsoefeningen te doen die beschreven staan in het boek. Bij een eventuele volgende zwangerschap, wil ik me hier eerder in de zwangerschap al mee bezig gaan houden, zodat ik dan echt goed voorbereid ben. Ik had deze methode nu pas ontdekt na 8 maanden zwangerschap.

Uiteindelijk heb ik een keizersnede gehad, maar ook daarin denk ik wel baat te hebben gehad bij dit boek. Je leert ook om de situatie te accepteren zoals het komt en niet te blijven hangen in hoe je het misschien graag had gewild. Mijn dochtertje is in ieder geval helemaal gezond ter wereld gekomen en ik ben ook vrij snel hersteld, dus daar ben ik super dankbaar voor!

Liefs

X

Angelica