Disclaimer: This blog post contains affiliate links. I may earn a small commission to fund my coffee drinking habit if you use these links to make a purchase. You will not be charged extra. So it's a win for everyone! Please note that I won't link any products I don't believe in or don't resonate with my blog site. Thank you!

Leven met een positieve mindset levert mij nog met regelmaat struikelblokken op in bepaalde situaties. En omdat ik heb gemerkt dat het bewaken van je eigen grenzen – niet alleen voor mezelf, maar ook voor veel anderen – toch wel een puntje is. Want als je besloten hebt dat je altijd positief wil zijn en denken, omdat je weet dat je aantrekt wat je denkt, kun je eigenlijk nooit eens onaardig of egoïstisch zijn. Maar soms is het juist even nodig om wat harder te zijn en die energie bij de ander te laten in plaats van bij jezelf. Anders blijf je in irritatie hangen en wordt het een vicieuze cirkel waarin je situaties blijft aantrekken waarin anderen over je grenzen heengaan.

Wanneer je jezelf erop betrapt dat je aan het klagen bent, omdat een ander iets herhaaldelijk blijft doen, terwijl jij dat als zeer onprettig ervaart, weet je dat je toelaat dat die ander je grenzen overschrijdt. En misschien heb je dit voor je gevoel wel aangegeven bij de desbetreffende persoon, maar de boodschap is dan kennelijk niet serieus opgepakt. Dus ergens gaat er iets fout. Nu heb je waarschijnlijk altijd geleerd dat wanneer iemand over je grens is gegaan en jij dat aangegeven hebt, maar de situatie zich vervolgens toch weer voort blijft doen, dit komt omdat de ontvangende kant maar niet naar je wil luisteren. Maar ik denk dat je door de Wet van Aantrekkingskracht toe te passen toch meer invloed kunt hebben op de situatie dan je nu misschien denkt. Je staat nu voor de keuze om ofwel te accepteren dat de situatie zo blijft, met alle irritaties van dien. Dat brengt ontzettend veel negatieve energie in jezelf en met negatieve energie beperk je jezelf. Of je kiest er nu voor om de controle terug te pakken over je gevoel en energie.

Ik geloof zelf heel erg dat we hier zijn om te leren en dat we op ieder moment te maken krijgen met een thema dat terugkeert in je leven. Een vervelende situatie die zich in verschillende gedaantes blijft herhalen. En ik ben ervan overtuigd dat zo’n probleem pas verdwijnt, wanneer je dit met je innerlijke zelf hebt opgelost. Dus als jij op dit artikel bent uitgekomen, zou het best eens zo kunnen zijn dat het opstellen van regels en grenzen en de controle terug leren nemen over je energie, zomaar eens jouw huidige leerthema kunnen zijn. Met dit artikel hoop ik je in dat geval weer een stukje vooruit te helpen in je proces. Zo kun jij de energie weer te je hebt (net als ik overigens) vaker moeite met het aangeven van je grenzen, hoop ik je met mijn tips weer een stapje vooruit te helpen in je proces. En hopelijk kun je deze energieblokkade snel opheffen, zodat de energie die je nodig hebt om te kunnen manifesteren wat je wél wenst, weer snel kan stromen!

Vaak accepteren we onacceptabel gedrag van een ander omdat ze het eigenlijk niet zo slecht bedoelen, of omdat je bang bent de onderlinge relatie te verstoren, omdat het een familie-dingetje is of juist werk-gerelateerd en je deze persoon bijna elke dag tegenkomt. Maar wanneer dit als gevolg heeft dat die ander zijn/haar gang kan gaan, terwijl jij de positieve energie waar je de dagen ervoor zo op gemediteerd hebt, direct weer weg voelt zakken, dan gaat er iets niet helemaal goed. In plaats van de schuld bij de ander neer te leggen is het belangrijk om jezelf allereerst te realiseren dat je dit zelf (toch te veel) toelaat en dat je eerst bij jezelf naar binnen moet om na te gaan wat je onbewust uitzendt naar de ander, waardoor die ander denkt dat het acceptabel is om dit storende gedrag naar jou te vertonen. We leren anderen namelijk wat ze van ons kunnen verwachten door wat we zelf uitstralen en door wat we eigenlijk zelf van onszelf vinden. Wanneer je toelaat dat er over je grenzen wordt gestapt, heeft dit vaak met je eigen onzekerheid en gevoel van eigenwaarde te maken. Ergens vind je dat het jouw taak is om de ander te pleasen, zelfs als dat betekent dat je er zelf minder happy door wordt. Ga dus bij jezelf naar binnen, probeer de oorzaak te vinden en werk aan dit punt. Je kunt degrensovertredernu aanspreken (soms kan dat echt nodig is), maar als je de reden waarom je deze situatie om te beginnen hebt aangetrokken niet aanpakt, blijven gelijksoortige situaties terugkeren in de toekomst.

Er zijn nog meer manieren om ervoor te zorgen dat er niet over je grenzen wordt gestapt zonder in negatieve energie te vervallen. Ik zet hier wat voorbeelden voor je op een rij:

 • Schrijf een aantal affirmaties op voor jezelf die je kracht geven in deze situatie en waarmee je jezelf focust op wat je wel van die persoon wil aantrekken. Hoe wil je dat deze relatie eruitziet? Hoe gaat deze persoon dan met je om? En hoe ziet je wereld eruit als je grens wel gerespecteerd wordt? Een aantal mooie bijpassende affirmaties:
  • Het is ok om nee te zeggen
  • Ik heb het recht om mezelf veilig en gerespecteerd te voelen
  • Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen geluk
  • Het geluk van anderen is niet mijn verantwoordelijkheid
  • Ik heb het recht om mijn eigen levensstijl te kiezen
  • Ik heb het recht om mijn eigen mening, behoeften en gevoelens te uiten
  • Ik geef mezelf toestemming om te zijn wie ik ben
  • Ik ben genoeg zoals ik ben
  • Ik heb alleen mensen in mijn omgeving die me respecteren
  • Ik trek alleen liefdevolle relaties aan
  • Ik ben een mens en mijn gevoelens mogen er zijn
 • Soms kan het nodig zijn om met de persoon zelf te praten en (nogmaals) duidelijk aan te geven wat je als onprettig ervaart en dat je dit vanaf nu niet meer accepteert. Laat weten dat de ander hier zelf mee kan doen wat hij/zij wil, maar dat dat wel betekent dat je afstand neemt als je grenzen niet gerespecteerd worden. Dus laat weten wat je nodig hebt, maar blijf vervolgens niet hangen in de negativiteit. Met de Wet van Aantrekking is het ook het beste om aan te geven wat je wel wil ontvangen en minder de focus te leggen op wat je niet wil (al is het in een gesprek wel slim om ook duidelijk aan te geven wat het is dat je als onprettig ervaart, anders kan het probleem vaag blijven).
 • We zitten vaak zo vast in een web van loyaliteit, waardoor we het gevoel hebben dat we niet het recht hebben om onze eigen grenzen te stellen. Maar vergeet niet – zeker als je het al meerdere keren aangegeven hebt – dat net zoals de ander vindt dat hij zo met je om mag gaan, jij ook het recht heeft om aan te geven dat je dat niet meer accepteert. Ken jezelf deze waarde toe en maak jezelf niet inferieur aan een ander.
 • Ik heb zelf best vaak afstand genomen van mensen wanneer ik dat nodig vond. En in het uiterste geval is dit soms wat je nodig hebt, om weer in je eigen energie te kunnen zijn. Wanneer je bij iemand te vaak een naar gevoel krijgt en je er niet vrolijk vandaan komt, is dat een heel duidelijk signaal van je innerlijke zelf. Afstand nemen is niet egoïstisch wanneer deze relatie je alleen maar uit balans trekt. Je hoeft natuurlijk niet bij het eerste negatieve woordje direct de vriendschap/relatie te verbreken, maar wanneer je merkt dat je vaker laag dan hoog in je energie na contact met een persoon, is afstand wel een gezonde afweging om te maken.
 • Negatieve emoties geven aan wanneer je iets aan een situatie moet veranderen. Jij hebt de controle over je eigen leven. En uiteindelijk is alles een keuze, óók het accepteren van onacceptabel gedrag van anderen. We zijn snel geneigd om dan in de slachtofferrol te raken en te denken dat er geen opties zijn in de situatie, maar ze zijn er wel. Zoek ernaar en je zult vinden!
 • Volgens de Wet van Aantrekking trekken we aan wat we uitzenden. Daarom is het belangrijk dat je probeert zo snel mogelijk terug in je eigen energie te stappen en jezelf te focussen op de gewenste uitkomst. Blijf niet hangen in boosheid, verdriet en neerslachtigheid om ‘wat die ander je aandoet’, want je trekt meer aan van wat je voelt. De Wet van Aantrekking gaat er vanuit dat je emotie is waar je nog meer van verlangt, dus laat de situatie zo snel mogelijk los wanneer dat kan en doe dingen waardoor je je juist goed voelt.
 • Onthou ook dat je ervaring met de buitenwereld een reflectie is van wat je van binnen voelt en over jezelf denkt. Zodra je stopt met geloven dat het nodig is om in situaties compromissen te moeten sluiten en jezelf op te offeren, zal dat ook reflecteren in je fysieke ervaring met de buitenwereld.

Wanneer je je grenzen leert stellen, wordt het manifesteren van de dingen die je wel wil steeds makkelijker. Je zal zien dat gelijke situaties steeds zeldzamer worden wanneer opkomen voor jezelf geen obstakel meer is, maar een bevrijding. Schuldgevoel bij het stellen van grenzen heeft vooral te maken met het gevoel dat jouw waarde samenhangt met het gelukkig maken van de ander, maar zodra je daar doorheen durft te stappen, zul je merken dat dat schuldgevoel minder wordt met de tijd en jij beter in alignment kunt blijven en energieker bent! En daarmee trek je automatisch ook weer betere relaties aan!

Succes!

Liefs

Angelica