Disclaimer: This blog post contains affiliate links. I may earn a small commission to fund my coffee drinking habit if you use these links to make a purchase. You will not be charged extra. So it's a win for everyone! Please note that I won't link any products I don't believe in or don't resonate with my blog site. Thank you!

Met deze eco yoga matten kun je guilt free aan je yoga practice beginnen!

Iedereen die yoga beoefent weet dat yoga een beoefening is van (zelf)liefde, verlichting, het openen van de chakra’s, je connectie met Source/God/het Universum (of hoe je deze levensenergie ook wilt noemen) en met anderen. Yoga leert je de noodzaak van zelfzorg en van de zorg voor anderen en de wereld om je heen.

Do no harm is één van de belangrijkste yoga-concepten die yoga je leert begrijpen op je pad naar het worden van een echte yogi. Dus als je anderen of de wereld geen kwaad mag doen, dan geldt dit natuurlijk ook voor het milieu. Toch? Met een eco yoga mat geef je jezelf een gezonde yoga practice én draag je tegelijk bij aan een goed milieu, win-win!

De noodzaak van een eco yoga mat

Nog meer dan om het fysieke aspect, draait yoga eigenlijk vooral om het mentale aspect. Je leert tijdens yoga om je ziel te voeden door gebruik te maken van fysieke actie. Tijdens yoga leer je dat de wereld niet alleen om jezelf draait. Ook leer je om je bewustzijn in het daadwerkelijk waarnemen van de wereld om je heen hoog te houden en niet te vervallen in de wereld van illusie.

Aangezien deze principes waarschijnlijk ook voor jou erg belangrijk zijn, vind je het waarschijnlijk niet zo tof om te horen dat de meeste yogamatten van plastic zijn gemaakt. Maar het is helaas wel zo. De meeste yogamatjes zijn gemaakt van PVC. PVC is een goedkoop materiaal voor producenten, maar tegelijkertijd oh zo schadelijk voor het milieu 🙁 De meeste yogamatten bevatten chemicaliën die van grote impact zijn op je eigen gezondheid en op je omgeving. Ze kunnen ook niet gerecycled worden. Echt enorme vervuilers dus!

Meer plastic-soep óf lekker relaxed en guilt-free je asana’s doen op je eco yoga mat?

We willen allemaal het liefst alles kunnen kopen wat ons hartje begeert. En we willen er dan het liefst ook niet al te veel geld aan uit hoeven geven. We zien onszelf graag als iemand die heus wel om het milieu/onze eigen gezondheid/de planeet geeft, maar zodra het prijskaartje te hoog wordt, kiezen we er toch vaak voor naar het ego te luisteren in plaats van naar het grotere plaatje te blijven kijken.

Je gebruikt je yogamat voor best een lange tijd. En als je yoga beoefent op reguliere basis, met de intentie om te zorgen voor je lichaam, dan wil je toch gewoon een eco yoga mat? Eentje die je gezondheid en planeet niet schaadt met vieze gifstoffen? Dit is waarom het de moeite waard is om er dan toch in te investeren. Je ademt die toxische stoffen namelijk ook in tijdens je yoga-les. Weg zijn de gezondheidsvoordelen waarvoor je naar de les bent gekomen!

Is ‘milieuvriendelijk’ ook wel echt milieuvriendelijk?

Niet iedere ‘eco yoga mat’ is ook daadwerkelijk zo eco-vriendelijk. Veel eco-vriendelijke yogamatjes zijn gemaakt van TPE (thermoplastic elastomers). Dit is biologisch afbreekbaar plastic. En ook al klinkt dit goed en is het sowieso al veel beter voor het milieu dan PVC, kwam ik toch op te veel informatie uit waaruit blijkt dat het misschien wel eens minder milieuvriendelijk zou kunnen zijn dan tot nu toe wordt aangenomen.

Het is zeker al een hele vooruitgang om een TPE-yogamat uit te kiezen in vergelijking tot een yogamat van plastic. Alleen ik vind deze ‘eco’ yoga matten niet met zekerheid in mijn top 3 behoren als het om milieuvriendelijk gaat. Ik ben natuurlijk geen wetenschapper en geen expert en de informatie die ik erover kon vinden spreekt elkaar ook vaak tegen. Daarom neem ik in mijn advies dan toch liever het zekere voor het onzekere. De eco yogamatten die ik wel heb meegenomen zijn – laten we eerlijk zijn – best aan de prijzige kant. Dus als dit toch een te grote investering voor je is, dan raad ik je aan alsnog te zoeken naar TPE yogamatjes of eventueel zelf op onderzoek uit te gaan (en dan hoor ik graag van je in de comments).

3x de beste eco yoga mat:

1. Jade Harmony Eco-vriendelijke Yoga Mat

De Jade Harmony yogamat is bekend vanwege de goede grip, het comfort en omdat deze milieuvriendelijk is. De matten zijn gemaakt van natuurlijk rubber en bevatten geen synthetisch plastic. Super feitje: Voor elke verkocht mat, wordt er een nieuwe boom geplant! 🙂 De mat is te koop in meerdere mooie natuurlijke kleuren en is licht in gewicht.

2. Aurorae Pro Natural Eco-vriendelijke Yoga Mat

De Aurorae Pro Natural yogamat is anti-slip en is gemaakt van natuurlijk eikenkurk met een rubberen bodem en dat allemaal zonder toxische stoffen. De mat is vrij van PVC, TPE en andere chemicaliën. Zoals bij alle matten die van kurk zijn gemaakt, is de mat van nature antimicrobieel, dus je hoeft jezelf geen zorgen te maken om bacteriën en vieze luchtjes. En net zoals de andere matten die ik aanraad, is ook deze mat biologisch afbreekbaar en recyclebaar.

De mat heeft een garantie van 2 jaar en wordt gemaakt door een klein familiebedrijf! Van alle 3 de yogamatten is dit mijn persoonlijke favoriet. Het idee dat je tegelijk het milieu helpt en je een klein familiebedrijf steunt, is iets waar ik enorm blij van word! En ook al hebben ze nog geen honderden of duizenden reviews; de reviews die ik heb gevonden zijn allemaal ontzettend positief.

3. Basically Perfect Eco-vriendelijke Cork Yogamat

Deze eco yoga mat is ook gemaakt van kurk met natuurlijk rubber, is niet toxisch en is ook anti-slip. En voor deze mat zijn er geen bomen gekapt! 🙂 De mat is vrij van phthalaten, PVC, TPE, schuim en andere chemische stoffen. Het kurk-materiaal helpt je om beter te ademen. De mat is van nature antimicrobiel en dus zelfreinigend. Deze mat is ook perfect voor hot yoga-lessen, voor stretchen en om te mediteren. Nadelen zijn dat het niet de lichtste mat is die op de markt verkrijgbaar is en dat de mat minder grip biedt tijdens lessen die niet vochtig zijn. Water op de mat sprayen kan dit overigens wel oplossen!

Veel succes met het vinden van de juiste eco-vriendelijke yogamat die bij jou past. Geniet van je volgende yoga-les!

X

Angelica